Nuffnang

Saturday, January 8, 2011

Chongqing Chicken Hot Pot

Yang bingung makanan yang cerdik                                                 Yang tidur makanan yang jaga - Peribahasa Melayu
Uols hado peribahasa gitew? Maksudnya: Orang yg bodoh itu menjadi mangsa penipuan sang cerdik! I bukan nak cakap pasal peribahasa uols..or bukan nak jd pakar bahasa mahupun jurubahasa Inggeris! Ada maksud tersirat di sebalik peribahasa tu. Cuba teka apa dia? Salah! Uols mmg bingung! I nak story-mory pasal makanan uols! I nak share dgn uols semua benda2 menarik yg I suka, yg I ada and makanan yg I suka. Antaranya tempat ni lah: Chongqing Chicken Hot Pot yg terletak di Taman Entrepreneurs Park, Kuchai Lama. 
Cuba carik mana John?
Kepada penggemar makanan pedas...uols blh cuba kedai ni. Asalnya makanan ni berasal dr daerah Sichuan, China. I kalau takde selera makan je, bila dtg kedai ni terus selera. Kita kan tekak melayu yg sukakan makanan yg sepaisi nakha (sebutan gogo Thai). So, kedai ni sesuai dgn tekak I. Pilihannya adalah ayam yg di masak secara Sichuan. Uols ada pilihan lagi utk memilih tahap kepedasan ayam tu starting from tak pedas langsung, pedas-pedas manja, pedas jiwa terasa and pedas hazab (kira non spicy, little, medium and very la). Ada 3 saiz yg uols blh pilih: 

  1. Semall nakha RM18.80 
  2. Medium nakha RM25.80 
  3. Big-big nakha RM34.80
Curlast kau maria jd chef skrg
Panasnye uols!
Lepas uols order sume yg kat atas tuh, sampailah ayamnye. Dah la pedas! Ditambah pulak dengan api yg panas membara ittew! Mampu?? Toodiah...balik harus cik rak! Ini lah baru dinamakan hot & spicy! Chicken hot pot ni uols akan makan dengan nasik. Apart from chicken hot pot ni, uols blh add more side dishes i.e.: cendawan jepun, sayuran, fish ball which normally side dish ni uols akan makan at the end of your meal. Kira ala2 pemanis molot gitew. Kebiasannya, bila dah habis chicken I, I akan panggil diorg tambah more soup. Tapi, I sarankan uols jgn add soup awal2. Pasal soup tambahan ni cair and akan menghilangkan rasa sebenar chicken hot pot tu. 
Side dish *mak hayam nak main panah*

John kat sini la....
Selalunya I akan pilih little spicy je. Hazab uols pedasnya! Pernah sekali tu I order medium spicy...terus tak dpt makan. Side dish nye pun banyak pilihan! Air yg diorg serve plak, I salu order bubble red tea or jasmine tea. Sedap jugak...bila dah makan panas2 and pedas tu, seswai ya amats minum air ni. This shop bukak hari2 dr tengah hari smpi malam (eh tengah hari ada ke??) Tapi malam mmg konpem hado! I tak sarankan lah makan waktu tgh hari. Dah la panas..ditambah dengan pedas pulak....totally neraka! Maaf ye uols! Uols plak camne?? Hado makanan yg pedas2 nak kongsi dgn I? Ajak I skali ok! I suka makanan yg pedas!


xoxo

No comments :