Nuffnang

Thursday, January 6, 2011

Perfumista

Kalau uols ingat dlm I punya previous entry i.e.: Life: Gym Rat, I ada cerita pasal macam mana I dpt join FF dengan menggunakan duit hasi titik peluk I kerja part time jual perfume. So entry I kali ni berkaitan dengan kegilaan I terhadap perfume, perfume apa yg I ada, berapa banyak, how I spray perfume, teknik I spray and jenis-jenis perfume! Btw, collection I terbaru adalah Vintage by John Varvatos. Thanks to Ajax Shams yg belikan I kat AUH.
Nape ek? Sbb nama tu kot 
Sebab - Segalanya bermula sejak I kecik lagih (konon2 didikan awal gitew). I ingat lagi arwah ayah I (alfatihah) masa I sekolah rendah dulu. Dia pakai Carolina Herrera for Men. Mak oi....pagi2 bangun nak pergi sekolah, dah berbatu2 ayah I pergi kerja pun I masih bau lagih! Kuat and sedap ok...Uols bayangkan lah betapa banyaknye dia spray perfume tu kat badan dia dan baju dia...Rindunya! Lepas tu my mom pun sama layan dgn Tendre Poison, Diorissimo and byk lagi Dior collection dia. Yg paling best, I gang dgn my sis. Kecik2 mana lah dpt perfume mahal2 ni kan. Yg hado....Bodyshop 25 ke 36 hengget tu. Kalau tak White Musk mesti Dewberry...kitorg salu senyap2 pki perfume diorg. So ini lah sbbnye I ni gila perfume.


Berapa? - Perfume I tak lah sebanyak orang2 lain. Tapi cukup banyak utk I jadikan collection iaitu sebanyak lebih kurang 40 bottles. Let me list down my 5 Favourite perfume ever:
Uols? Kedua la...
Nape pandang iols gitew?
  1. Perfumes from Monkey! CK One Summer & The One by Dolce & Gabbana (this consider 1 ok)
  2. My latest Vintage by John Varvatos
  3. Baby Phat Fabulosity by KLS
  4. Covet by SJP &
  5. Channel Allure Sport

I kirim kat Erin masa dia ke US first time
Do we need distance to get close? 
Abang ikat saya ok?
Banyak lagi perfume2 lain macam Burberry Brit M&W, Hermes, Bvlgari Aqua, Bvlgari Pour Femmes...banyak lagi lah... How? - Kalau ikutkan org2 yg jual perfume kat counter, cara utk spray perfume adalah dengan spray ke arah udara, then kita jalan/kejar perfume tu...tak ke gila namanya....sah2 la diorg nak suh perfume kau habis kan...suh korang beli perfume lagi. But depends la..Kalau I, I akan spray macam biasa. Lepas mandi I akan spray perfume kat badan dulu. Biar melekat sket kat badan kita and yg paling penting certain perfume tak seswai dgn bau badan kita. So better uols spray dulu. Then dah pki baju spray lagi kat baju. 
Spray kat Love tu je ok!
Senangnye, macam tu lah cara I spray. Kat badan then pada baju. Jenis - I tak fussy sgt pasal bau perfume ni. Pasal I ada macam2 dr for Woman till Men, Woody, Citrus, bau yg uols tak suka, flowerish etc. And yg paling penting, kebanyakan perfume akan berubah bau bila dah pakai. So please make sure uols try dulu lah..jgn pki redah je. Nanti nyesal. Dulu, I mmg suka carik perfume yg bau pelik2.Tapi lately ni dah kurang. For me, perfume is universal. No limitation for men/woman only. Its all up to uols tuk decide. Kalau I dah suka, I beli je uols! Uols ada perfume tak? Suka perfume apa? Salu shop2 perfume ke? Ajak I ok kalau nak beli perfume!!!!


Btw: Homme means Men and Femme means Woman! I kan Certified in French


xoxo

2 comments :

Fidree Aziz said...

tak yah pakai perfume..bau jantan aku dah ckup kuat untuk buatkan org sekeliling terpesona..

Kimmi Zarul Hamzah said...

Bau pesing!