Nuffnang

Tuesday, February 8, 2011

Coffee Shop

Starbucks VS Coffee Bean


I would like to dedicate this post to all lovely Barista Friends: Afa, Elle, Rayme, Jazz, Kimball, Andy and Yasmin

I think semua org suka lepak2 sambil minum coffee at any coffee shop and it some goes to me. Ni lah I nak cite mula2 I minum air Starbucks ni dulu masa zaman sekolah menengah. Setiap kali kluar bandar on weekends, I mesti pergi at this Starbucks outlet near Kota Raya utk minum and belikan for my mom sume. Masing2 akan kirim sampai lebih kurang 3-4 botol. So I dgn gigihnya akan bawak balik air tu naik bus from Metrojaya Sinar Kota tu sampai rumah.
Hado tukang buat air pakai gitu? Mcm nak gi lacur pun hado
Pastu sama lah jugak masa zaman dah masuk Uni sume. Kalau hujung minggu, ada lah jugak kitorg lepak kat Starbucks CS. Tapi bukan blh selalu. Pasal harga dia kan mahal. Student mane mampu nak pergi tiap2 minggu kan. Bila dah habis my third year kat UTM, time cuti semester nak masuk 4th year, I pun jenjalan kat KL Sentral (I pun tatau mcm mana blh pi jalan sampai KL Sentral tu). Tetiba, I nampak iklan yg diorg nak mencarik Barista. I pun cuba nasib. Tup2 dapat uols. Katanya I akan jd Barista for new branch yg akan bukak kat satellite KLIA. *meriah.......jaga pitch uols!
Kawan I di Starbucks New York
Sementara tunggu satellite KLIA tu siap, I kena antar training di KLCC. Tapi for 2 weeks sajorh pasal KLCC dah ramai sgt Barista. Yg bestnye keje kat KLCC ni, ramai yg candew...Hik hik *gelak2 manja...2 minggu lepas tu, I bersama team KLIA yg lain kena antar ke Genting. I suka lah. Cuti semester lagi sebulan. Then berpeluang duduk kat Genting. Di Genting, I keje selama sebln je. Tak ke dah nak masuk semester baru, I bg tau kat my supervisor, I diterima to continue Masters. Hado? Walhal nak habiskan degree pun separuh hazab kan!
Seram naik roller coaster. Muka nak terberak pun hado!
Then masuk tahun akhir di UTM. Jusco Tmn Uni baru bukak and I nampak hado Starbucks uols! Zasss........ *ting....mahu apply part timer! Belum resign lagi nih. Hado chance nak masuk buat part time. Tau plak, Regional Manager situ yg interviewed me masa mula2 apply dulu. Terus dpt uols! I hape lagi terus raya hindu! Keje tak lama uols. Nak habiskan masa yg terluang sajorh. Tahun akhir mana ade kelas heavy sgt.
Ice Grande Vanilla Latte - My Fav
I resign dr Starbucks bila dah start keje part time perfume di KLCC and a month after graduation, I di terima masuk Maybank. There goes my Starbucks story. Eh, terlupa plak cerita pasal Coffee Bean. Hadik2 mmg selalu menyimpang kan. Actually, for me I prefer CB than Starbucks..Lemme tell you why?

  1. CB is Asian brannd. We should support Asian economy
  2. CB lebih lemak lagi....seswai dgn tekak I uols..(Regular Double Chocolate is my favourite drink)
  3. CB nye coffee lebih manis and senang utk di minum
  4. CB nye outlet deco lebih classy and cantik
Cik Kiki kalau keje, mmg pemalas
Uols suke minum kat kedai coffee mana? Q Bistro pun blh uols! Janji best lepak! Meh share dgn I ok!

xoxo


6 comments :

azzamoro said...

ko dulu masa keje kat stabucks tmn u bukan nak offer aku ngan rin minum kat situ. cesss

Fidree Aziz said...

CB or Starbucks.. aku kenal benda ni semer masa blajar kat u ker.. nampak sgt aku budak kampung.. ada aku kisah..? Cak! cak! Cak!tu pon haram la nak pegi CB atau Starbuckskalau loan tak masuk..

Tak suka sgt coffee kat starbucks sbb rasa pahit skit.. Teringat zaman Jas kije kat Starbucks kat Jusco Taman U..selalu sgt bawak balik makanan starbuck especially muffins.. Samad berebut dengan rakusnya makan tak ingat..time kami satu rumah..happening sgt..
noltalgia zaman2 kenaifan.. ;-p

Ajax Shams said...

me donch do *bucks...
me donch do coffee...
me do nescafe 3-in-1 only...*matilah kedeksz*

artisticklytouch said...

eh, kau mesti kenal sorang Barista starbuck yang emo ni..nama dia Jasmi..something something..tak ingatlah..kenal tak?

*matilemek

anyway, I tak suka starbuck, CB or any other high-end kedai kopi neh sebab tekak i memanglah tekak kopi atau teh yang tidak berharga lebih RM2.

tapi kalau di masa depan uols ternampak iols di kedai2 sebegini, ketahuilah oleh kamu bahawa, bukan iols yang memilih untuk lepak di situ.

Jasmdea said...

Amboi2 Utt mengutuk melks la.. I pekerja Barista yang berdisplin yer.. I naik pangkat jadi Supervisor not even 1 year pun..

Hey Zarul, ko tak citer pun pasal aku, ko and Rostam kerja satu shift kan? Tak ke time tu adalah time kita bersuka ria bergelak2 bercatwalk bagai nih?

Kimmi Zarul Hamzah said...

Jazz: Dah!