Nuffnang

Thursday, February 17, 2011

Kimchi and Kimmi

This is some of laundry list of my favourite food:


Pizza (I dont do pasta), satay (obviously I live in Kajang for more than 20 years), nasi lemak, mee hoon soto (oh.... I love this), Ramli Burger, Japanese food, Tapas, laksa (make sure guna laksa beras), char kway tiau (extra siham pls).
5 cucuk ayam 5 cucuk daging *tusuk I pls*
But I tak pernah suka makan Korean Food. I dont know why. Why? Why? Why? Walhal makanan diorg byk betul yg spicy and based on my tekak yg very Malaysian ni, makanan Korea should masuk dgn tekak I. But......not! I dah cuba beberapa restaurant kat KL ni i.e.: 1 Korean restaurant kat Tmn Desa, MV, The Gardens and near Jln Sultan Ismail.
Gochujang yg diperam
Toodiah cik gem berendam
Ini lah antara ingredients nak buat kimchi uols! So, nak di jadikan cerita, Monkey bwk I pergi makan at this 1 Korean shop yg kecik yg UG The Gardens sblm I tgk Green Hornet Gold Class tu...Seperti biasa, I dont expect much from Korean food. So, I pun order 1 kimchi soup served with a bowl of rice.
Kimchi
Kimchi Soup
Bowl of Korean Rice *I taram je uols*
Nak dijadikan cerita, I think this is the best Koread food ever yg I penah rasa. Sedap! Oh..lupa plak nak bg tau uols. Normally, Korean akan serve makanan diorg dlm mangkuk stainless steel. Chopstick pun sama. So, sape yg tak pandai pakai chopstick tu, hazab ok! I taiko chopstick! So, no problem for me...Utk melengkapkan lagi meal uols, I minum Green Tea *konon nak hilangkan toxic dr badan gitu*
Teh Hijau keluaran Bumiputera
Takkan lah makan aje kan. Sbnrnye, I nak bg tau uols. I akan fly to Seoul, Korea bulan March nanti. Haruslahentry I kali ada muslihat. Uols hengat I nak cite gitu je..So tak tau lah nanti I dpt survive ke tak kat Seoul. Coz, I never like Korean food. Harap2 ok lah. Paling2 pun, I makan je hanjing goreng. Diorg kata sedap... Uols ada makanan yg uols tak suka? Share with me ok!


P/s: Monkey, Musa, Oliver, Tasha, Eszu, Hami and I will depart to Seoul on 2nd of March in searching for Seoulmate! Mampu???


xoxo

4 comments :

Ahmad Hanafiah said...

gedix... seoulmate katanyer~

Fitri Senin said...

pakcik..makcik dh g korea..best nyah!!boley survive la..no worries..there's a lot of vege based food over..xsemestinya g sana mkn kimchi je pakcik..

Kimmi Zarul Hamzah said...

Fitri: Bagi lah I bibimbap tu ke, vege wrapping tu ke..tetap tak bleh masuk

Ajax Shams said...

sebok nak carik Seoulmate...Seoulmate tuh nak ke kat ngko?
*mode sentapsz!*