Nuffnang

Friday, January 28, 2011

Convent Fine Art vs Volleyball

Salah satu kegilaan I ialah main volleyball. I pernah mewakili my school (I alumni Sekolah Menengah Sains Selangor, KL *wink) and I pernah wakil Selangor state for Maybank Games. Cool tak? It was all started in 1997 when I was in F3 kat SMSS. Tiap2 petang mesti I main. Ye lah aktiviti kat sekolah asrama apa lagi yg kami blh buat kan. Time table is very tight. I mewakili sekolah dua kali for under 15 and 1999 for under 18. Masa under 15, I dpt masuk semi final tapi kalah dgn Sekolah Sri Garden but the worst masa F5 lah...terus kalah peringkat kumpulan. Takde rezeki uols!
Terselit pulak! Tarik kejap
Lepas habis habis zaman persekolahan (*tetiba I teringat lagu Ruhil Amani plak....) I sambung main lagi kat UTM. Main dr zaman KSDS, KRP terus sambung ke KTHO. Kegilaan I dgn noks2 yg lain memang tahap agung. Kami sanggup main sampai malam kat KTC. Era kegemilangan UTM berakhir pada 2004 pasal I dah grad!
Cantik sgt masing2! Rambut Jazz tak hengat
Kenangan di KTHO
Habis sajorh belajat kat UTM, hidup I suram. Tiada lagi volleyball. Tapi tak berakhir kat situ uols.....ada lagi yg gigih! I would like to express my greatest appreciation and thanks to Jazz, Fari, Nora and Fidree for inviting me (2009) to join diorg punya team main kat JKR near to Bank Negara Malaysia. Bermula dari 2 team sajor (kadang2 tak cukup pun) skrg Convent Fine Art group dah berkembang. Kitorg dah ada 5 teams and more to come........No!!!!!! The best part is Convent Fine Art akan adakan tournament on Feb 2011 kat Shah Alam. My team aka The Scorpions adalah pemain yg hebat2: John, AP, Nora, Sob & Bullah. Go Scorpions!
Ewah...The Scorpions masuk padang! AP Boleh?
I bg cue! Ingat Strategy ok!
Skrg ni persiapan sume dah buat. Jersey dah hado. Training sudah. Tup2...court nan hado uols! Kami nak main indoor. Sume dah fully booked. Tak ke nanges??? Takpe lah..Nak buat camne kan! yg pasti Team Scorpions ready!
Sukanya Scorpions menang! Julang tinggi2
Apa2 pun, I mendoakan yg terbaik utk semua team. For the following names: Aziz, Abg Zoul, Zam, RC, Awin, Alan, Zy, Luqman, Fidree, Arie, Nazrey, Utt, Koyake, Samad, Amir Aivar, Fari, Jazz, Bulu, Shafiq, Matt, Hanif, DD, Ezran, Zul Steward.....RIP....he he..kidding....See any of you in final ye! (Sorry if I tertinggal any names) korg add lah sendrik! Uols pulak suka sukan apa? Ke tak pernah bersukan?? Mesti sukan uols! Lets join I ok!

xoxo

Saturday, January 8, 2011

Chongqing Chicken Hot Pot

Yang bingung makanan yang cerdik                                                 Yang tidur makanan yang jaga - Peribahasa Melayu
Uols hado peribahasa gitew? Maksudnya: Orang yg bodoh itu menjadi mangsa penipuan sang cerdik! I bukan nak cakap pasal peribahasa uols..or bukan nak jd pakar bahasa mahupun jurubahasa Inggeris! Ada maksud tersirat di sebalik peribahasa tu. Cuba teka apa dia? Salah! Uols mmg bingung! I nak story-mory pasal makanan uols! I nak share dgn uols semua benda2 menarik yg I suka, yg I ada and makanan yg I suka. Antaranya tempat ni lah: Chongqing Chicken Hot Pot yg terletak di Taman Entrepreneurs Park, Kuchai Lama. 
Cuba carik mana John?
Kepada penggemar makanan pedas...uols blh cuba kedai ni. Asalnya makanan ni berasal dr daerah Sichuan, China. I kalau takde selera makan je, bila dtg kedai ni terus selera. Kita kan tekak melayu yg sukakan makanan yg sepaisi nakha (sebutan gogo Thai). So, kedai ni sesuai dgn tekak I. Pilihannya adalah ayam yg di masak secara Sichuan. Uols ada pilihan lagi utk memilih tahap kepedasan ayam tu starting from tak pedas langsung, pedas-pedas manja, pedas jiwa terasa and pedas hazab (kira non spicy, little, medium and very la). Ada 3 saiz yg uols blh pilih: 

  1. Semall nakha RM18.80 
  2. Medium nakha RM25.80 
  3. Big-big nakha RM34.80
Curlast kau maria jd chef skrg
Panasnye uols!
Lepas uols order sume yg kat atas tuh, sampailah ayamnye. Dah la pedas! Ditambah pulak dengan api yg panas membara ittew! Mampu?? Toodiah...balik harus cik rak! Ini lah baru dinamakan hot & spicy! Chicken hot pot ni uols akan makan dengan nasik. Apart from chicken hot pot ni, uols blh add more side dishes i.e.: cendawan jepun, sayuran, fish ball which normally side dish ni uols akan makan at the end of your meal. Kira ala2 pemanis molot gitew. Kebiasannya, bila dah habis chicken I, I akan panggil diorg tambah more soup. Tapi, I sarankan uols jgn add soup awal2. Pasal soup tambahan ni cair and akan menghilangkan rasa sebenar chicken hot pot tu. 
Side dish *mak hayam nak main panah*

John kat sini la....
Selalunya I akan pilih little spicy je. Hazab uols pedasnya! Pernah sekali tu I order medium spicy...terus tak dpt makan. Side dish nye pun banyak pilihan! Air yg diorg serve plak, I salu order bubble red tea or jasmine tea. Sedap jugak...bila dah makan panas2 and pedas tu, seswai ya amats minum air ni. This shop bukak hari2 dr tengah hari smpi malam (eh tengah hari ada ke??) Tapi malam mmg konpem hado! I tak sarankan lah makan waktu tgh hari. Dah la panas..ditambah dengan pedas pulak....totally neraka! Maaf ye uols! Uols plak camne?? Hado makanan yg pedas2 nak kongsi dgn I? Ajak I skali ok! I suka makanan yg pedas!


xoxo

Thursday, January 6, 2011

Perfumista

Kalau uols ingat dlm I punya previous entry i.e.: Life: Gym Rat, I ada cerita pasal macam mana I dpt join FF dengan menggunakan duit hasi titik peluk I kerja part time jual perfume. So entry I kali ni berkaitan dengan kegilaan I terhadap perfume, perfume apa yg I ada, berapa banyak, how I spray perfume, teknik I spray and jenis-jenis perfume! Btw, collection I terbaru adalah Vintage by John Varvatos. Thanks to Ajax Shams yg belikan I kat AUH.
Nape ek? Sbb nama tu kot 
Sebab - Segalanya bermula sejak I kecik lagih (konon2 didikan awal gitew). I ingat lagi arwah ayah I (alfatihah) masa I sekolah rendah dulu. Dia pakai Carolina Herrera for Men. Mak oi....pagi2 bangun nak pergi sekolah, dah berbatu2 ayah I pergi kerja pun I masih bau lagih! Kuat and sedap ok...Uols bayangkan lah betapa banyaknye dia spray perfume tu kat badan dia dan baju dia...Rindunya! Lepas tu my mom pun sama layan dgn Tendre Poison, Diorissimo and byk lagi Dior collection dia. Yg paling best, I gang dgn my sis. Kecik2 mana lah dpt perfume mahal2 ni kan. Yg hado....Bodyshop 25 ke 36 hengget tu. Kalau tak White Musk mesti Dewberry...kitorg salu senyap2 pki perfume diorg. So ini lah sbbnye I ni gila perfume.


Berapa? - Perfume I tak lah sebanyak orang2 lain. Tapi cukup banyak utk I jadikan collection iaitu sebanyak lebih kurang 40 bottles. Let me list down my 5 Favourite perfume ever:
Uols? Kedua la...
Nape pandang iols gitew?
  1. Perfumes from Monkey! CK One Summer & The One by Dolce & Gabbana (this consider 1 ok)
  2. My latest Vintage by John Varvatos
  3. Baby Phat Fabulosity by KLS
  4. Covet by SJP &
  5. Channel Allure Sport

I kirim kat Erin masa dia ke US first time
Do we need distance to get close? 
Abang ikat saya ok?
Banyak lagi perfume2 lain macam Burberry Brit M&W, Hermes, Bvlgari Aqua, Bvlgari Pour Femmes...banyak lagi lah... How? - Kalau ikutkan org2 yg jual perfume kat counter, cara utk spray perfume adalah dengan spray ke arah udara, then kita jalan/kejar perfume tu...tak ke gila namanya....sah2 la diorg nak suh perfume kau habis kan...suh korang beli perfume lagi. But depends la..Kalau I, I akan spray macam biasa. Lepas mandi I akan spray perfume kat badan dulu. Biar melekat sket kat badan kita and yg paling penting certain perfume tak seswai dgn bau badan kita. So better uols spray dulu. Then dah pki baju spray lagi kat baju. 
Spray kat Love tu je ok!
Senangnye, macam tu lah cara I spray. Kat badan then pada baju. Jenis - I tak fussy sgt pasal bau perfume ni. Pasal I ada macam2 dr for Woman till Men, Woody, Citrus, bau yg uols tak suka, flowerish etc. And yg paling penting, kebanyakan perfume akan berubah bau bila dah pakai. So please make sure uols try dulu lah..jgn pki redah je. Nanti nyesal. Dulu, I mmg suka carik perfume yg bau pelik2.Tapi lately ni dah kurang. For me, perfume is universal. No limitation for men/woman only. Its all up to uols tuk decide. Kalau I dah suka, I beli je uols! Uols ada perfume tak? Suka perfume apa? Salu shop2 perfume ke? Ajak I ok kalau nak beli perfume!!!!


Btw: Homme means Men and Femme means Woman! I kan Certified in French


xoxo