Nuffnang

Thursday, June 28, 2012

Pavlova

Pavlova
I'm promoting my friend's business. Anyone yg teringin nak order Pavlova cake or anything that come across your mind, please PM me at +60193275211! Similarly, you can check at my friend's Facebook Click here -----> Ahmad Hanafiah. For the Pavlova, it comes with three sizes:
  • Small RM30
  • Medium RM55 (as picture)
  • Large RM100
Delivery can be arranged too!

P/s: I've tasted this and this is better than Alexis!

xoxo

Wednesday, June 13, 2012

Incredible India - The answer(s)

Seperti mana yg I bg tau in my previous entry, Click here --->  Incredible India - My Query(ies)
Gateway of India 



*my hotel is just 3 minutes walk from Gateway of India*

I had a discussion with Natasha aka Nat at Dome and she has clarified on my queries.

Oleh ittew, I nak share with uols: 

Q1 - Kenapa taxi di India tak guna aircond?
A1 - In major cities in India i.e. New Delhi & Mumbai, taxi often refers to two types. 1. Regular Taxi (no aircond and yellow color) and 2. Premier Taxi (aircond and blue color) Regular taxi blh didapati di mana2 dengan senang. Oleh kerana harganya terlalu murah dan rakyatnya yg miskin, lalu taxi ini disediakan pada kadar yg rendah dan tiada aircond. Tp sblm uols naik ke dlm taxi, mk sure uols jangan tanya "how much?". Once asked, for sure driver akan quote price. Uols must str8 away bg tau guna meter. Then the Premier Taxi, you have to call them. Ive tried once, tp sadly the guy is unable to pick me up from town and send me to airport area.

Q2 - Kenapa susah utk carik restaurant?
A2 - Actually restaurant banyak terdapat di Mumbai. Tetapi terletak di lorong2 yg suram. Disebabkan oleh slump area is so big, and hence you dont noticed di sebalik slump ittew mungkin terdapat sebuah high end restaurant. *frankly the food sucks*  
Taj Hotel
*opposite of Gateway of India*

Q3 - Kenapa susah utk carik international restaurant i.e. Japanese
A3 - Mmg betul susah utk jumpa international restaurant like Japanese, Korean or even western restaurant kat Mumbai. This is due to penerimaan rakyat dan taraf hidup yg rendah. Based on Nat, hanya terdapat 4 buah restaurant Jepun kat Mumbai and it is costly!  

Q4 - Mcdonald/fast food?
A4 - Fast food chain in Mumbai is very small. Masa I kat sana I hanya jumpa satu je Mcdonald kat area Victoria Terminus. Based on Nat, only kids yg pergi makan Mcd *hado macam nada kekwat*  

Q5 - Kenapa keretapi tiada pintu?
A5 - Nat sendrik pun tatau kenapa keretapi takde pintu. Tapi apa yg dia dpt fikirkan adalah kerana rakyat mereka yg terlalu ramai. Fact: India's population is 1.2 billion which is the second largest in the world. Therefore, akibat terlalu ramai and keretapi yg sudah lama pintu nya tiada. During peak hours, you dont wanna be at the train station coz you will see people on top of the train. Accident happens daily. Yg patah tangan, mati terus pun ramai. But masih ada keretapi yg ada pintu, tapi harganya mahal sket. But in Delhi dah ada like LRT known as Metro. *Tasha merasa naik Metro kat Delhi*
RC & John at Marine Drive
  *This picture was taken just opposite of Khazanah office*

Q6 - Why they have to stamp our bag?
A6 - Bomb threat in India is very common. Oleh itu, setiap hand carry you'll be given a tag like for example if you're taking MAS, so MAS akan bari bag tag yg korg perlu gantung pada bag. Make sure you take note on this if you're travelling to India. Masa nak pass through checking counter, tag ni akan di stamp kan. Then masa nak naik flight, diorg akan check samaada bag uols ada tag tu and telah di stamp kan. Otherwise, you are be able to naik flight and you kena check balik your bag, dapatkan tag and stamp it. This is to ensure all bag telah di check.   

Q7 - Are we afford to have a driver? How much does it cost?
A7 - Oleh kerana ramai sgt yg miskin dia India, yg tidor tepi jalan memang melambak lah.... I terfikir.. adakah fresh grad afford to have a driver? and How much does it cost. Well.... based on Nat, to have a driver will cost you RM500/month :)  
RC & John at Mumbai domestic airport BOM-DEL
Q8 - Maid? How much?
A8 - RM50 - RM100. Maid kat sana berkonsepkan diorg dtg rumah sekali sehari and akan kemas rumah uols sampai bersih. Then cabut ke rumah yg lain pulak.
First stop to the Taj Mahal
I tanya kat Nat, do you think possible to achieve the Green Mumbai, Clean Mumbai 2090?

Nat *with her Indian accent* : I dont think its possible. Even if the Govt put rubbish bins everywhere, there is a possibility the people steal the bins and sell it.

My answer: I rasa ia boleh menjd kenyataan kerana tahap pemikiran manusia berubah mengikut zaman dan generasi and hence India govt letak tahun 2090 utk mencapai negara bersih dan hijau. It starts with awareness and so-on. And mungkin apa yg Musa kata ada benarnya, bunuh rakyat dia dulu. lol... joking!
Final stop before dinner. Failed to catch the sunset
India is not a pleasant place and its not for family neither to visit with your family, unless you wanna see the culture, people and the famous Taj! 

P/s: Next entry I akan cerita journey to Taj Mahal ok.

xoxo 

Thursday, May 10, 2012

Incredible India - My Query(ies)

Good morning Mumbai! Everyone is ready to walk *hajarnye lah panas*
Percutian I ke India dah pun habis. Punyalah lama I merancang utk ke sana *hampir sethn lebih since I beli ticket tu* tup2.....dah keje balik. Sepanjang I kat India macam2 benda yg I tengok and I alami. Antaranya:
Chatrapatty Shivaji Terminus aka Victoria Terminus VT
  • Taxi driver yg bwk kereta tak ikut peraturan i.e. langgar lampu merah, jalan ikut arah bertentangan, pandu tak ikut lorong *I sentiasa berdoa agar perjalanan selamat*
  • Poverty level yg sgt rendah sehinggakan ramai yg tiada tempat tinggal dan tidur di tepi jalan *boleh jam 10 a.m. masih lagi berselimut di tepi jalan*
  • Ramai sgt yg berak kat tepi jalan sehinggakan satu ketika kami concludekan: kalau ada yg bertinggung tu, mmg berak lah jawabnya *yg penting berak sambil hadap jalan raya*. Dan insiden yg paling menarik sekali bila in Mumbai and we passed by at this big slump area, ada sorg budak perempuan perhaps berumur sekita 7-8 tahun sedang cibuk and masih bertinggung selepas berak di tepi jalan raya besar sedang kami ke airport *so lepas ni I nak pose berak kat Jalan Tun Razak*
  • Billboard saying: "Green Mumbai, Clean Mumbai 2090"
  • Tiada bakul sampah
Me & Natasha!
Oleh itu, sepanjang percutian I tu, I ada borak2 dgn Musa, John, Zul and RC. And few questions I've gathered from our conversation and I need clarification:
  1. Kenapa taxi di India tak guna aircond?
  2. Kenapa susah utk carik restaurant?
  3. Kenapa susah utk carik international restaurant i.e. Japanese
  4. Mcdonald/fast food?
  5. Kenapa keretapi tiada pintu?
  6. Why they have to stamp our bag?
  7. Are we afford to have a driver? How much does it cost?
  8. Maid? How much?
  9. Train accident. How frequent?
  10. Why I have to stamp my bag at the airport?
Regular Taxi at Apartment 52, New Delhi
P/s: Apparently, we have rated Apartment 52 as the best hotel during our stay in India!
 
Semua persoalan I dah pun terjawab. Last few days my friend who works in Khazanah India named Natasha Satish Aman *origin Mumbai* dtg KL. So I had a coffee with her and asked her all these questions. I will tell you in my next entry. 

Zul ada cite kat I pasal perbualan dia dgn Musa masa dlm taxi:

Musa: Kalau kau jadi Perdana Menteri India, apa kau nak buat dengan negara ni?
Zul: Aku nak bunuh separuh rakyat dia!
Musa: Aku nak improve jalan raya and public transportation... *nampak sgt Zul jahat and dia konon2nya mulia*

- Musa tetap nak feeling jadi Sami Vellu and jd Miss Congeniality

xoxo

 

Thursday, March 29, 2012

Road to Taj Mahal - Confirmed

Post I yg sebelum ni kan ada mention yang I tak dpt flight itinerary lagi. Lepas I post je my blog, lepas lunch terus I dpt confirmation on my flight itinerary uols. Alhamdulillah. Tuhan makbulkan doa I. So, apa lagi, I terus buat persiapan awal dengan:
  • Apply visa which is cost me RM168/each (not just me but for John & Musa jugak)
  • I in charge hotel di Mumbai and Tasha in charge for New Delhi & Agra. FYI, in Mumbai hotel is very expensive especially at their financial district i.e. Santacruz, Colaba, Nareeman. So for a 3 star hotel cost me RM400++ *mati* So I will stay at West End Hotel for two nights.
Hado hotel gini berharga 400?
  • Bila sampai in New Delhi je, kami akan terus ke Agra. So Tasha booked The Retreat for one night which is located only 2km away from the Taj Mahal. Hotel in Agra is cheaper than Delhi & Mumbai. Dalam hati I teringin and ada plan nak naik train from Agra-New Delhi. Tengok lah nanti camne. Kawan2 yg lain nak follow ke tak.
Cant wait to stay here
  • Kat Delhi pulak, I akan stay kat Apartment 52 for one night. Then on 30th I akan fly balik to Mumbai.
This is the best photo I can get
  • Stay one night in Mumbai but this time, I akan stay di Juhu: JC Chalet. Very nice! *sambil senyum*  
Classic
I akan ceritakan pengalaman I di setiap hotel together with photos *for sure* and pengalaman I di India especially in Taj Mahal. So nantikan keluaran The Kimmi's Miracle yg ke 58 ok! *feeling majalah Mangga*

P/s: Tak sbr nak baca blog Utt Syukur menceritakan pengalaman dia kat Bali!

xoxo

Tuesday, March 27, 2012

Road to Taj Mahal

KUL-BOM-DEL-BOM-KUL

Taj Mahal
I'll be travelling to India this coming April with John, Tasha, RC & Musa. 

26th April - Depart from Kuala Lumpur to Mumbai. Stay in Mumbai for two nights.

28th April - From Mumbai take a domestic flight to New Delhi. Bila sampai je Delhi airport, akan naik van to Agra to see the Taj Mahal. One night in Agra. On 29th April barulah I akan tgk Taj Mahal. Planning to leave Agra jam 8/9 malam to New Delhi and will stay one night in Delhi.

30th April - Depart from New Delhi to Mumbai. Last minute shopping, round Mumbai and stay another night in Mumbai.

1st May - Its Labour Day and I'm celebrating in Mumbai. Depart from Mumbai to Kuala Lumpur at night. 
Iols di depan Taj Mahal
Masalahnye skrg, flight itinerary pun tak dpt lagi. How la nak book hotel and visa application segala? How? Dah email berkali2 email ke AirAsia tapi never lah nak reply. Kata at least one month before departure date, tapi sampai skrg nan hado. Bila dah dpt nanti *insyaallah* I akan sampaikan khabar gembira ok.

xoxo
 




Thursday, March 15, 2012

Anderson Cooper

Salam pagi uols. Oagi tadi masa tgh breakfast dekat food court level 4 KLCC, I tgk @AC360 at CNN. Then I pun tweet lah to @andersoncooper
Anderson Cooper
FYI: Anderson Hays Cooper (born June 3, 1967) is an American journalist, author, and television personality. Skrg dia bekerja kat CNN. 

More about click here ---> Anderson Cooper

And dia reply my tweet:
Follow my twitter at @Zarulsms
Oleh kerana itu, saya happy hari ni. Salam.

xoxo

Thursday, March 8, 2012

Kawan

Uni time: Masing2 masih single (tidak berkahwin lagi) so semua dapat luangkan masa bersama and enjoy to the fullest of our sing-gal-time.

Zaman Kerja + Kahwin: Bila dah start kerja, masing2 pun dah busy and kad kahwin pun dah tiba. So, nak tak nak, kena jugak lah pergi wedding diorg pasal dah nama kawan kan. Tapi ada jugak yg terlepas. Lagi2 lately ni...mmg malas betul nak pergi wedding. Sometimes mmg teringin nak makan nasi minyak. Bila dah pergi wedding, kena lah bagi hadiah atau wang saku sebagai tanda penghargaan. Paling2 pun share dgn kawan2. Kalau kawan yg special sket, bg hadiah sendiri *hado ke*

First Baby: Lepas kahwin, dapat pulak anak pertama. Kena pergi melawat kat hospital and bagi hadiah lagi. tak cukup dengan tu, bila baby tu masuk setahun, ada pulak birthday party bagai. *perlu ke I attend?*

2..3..N baby: Lepas anak pertama, masuk anak kedua sampailah anak ke N. Takkan la I nak bg hadiah jugak?

Moral of the story: I hanya akan pergi wedding rakan terapat *itupun sebab nak makan nasi minyak* dan join beli hadiah anak pertama je. Lepas tu, I dah tak join dah. Asyik bg hadiah utk korg je. Hadiah kami yg single ni pulak bila? Since we are not married.....at least not yet.....why dont sometimes korg bg pulak kitorg hadiah. Kalau tak nak pun takpe, I dah ada hadiah yg akan smpi utk diri I sendiri:

Karl Lagerfeld Fragrance
That's all for now.

xoxo
 

Thursday, January 5, 2012

Latest Perfume and 2011

Salam 2012. As much as I don't really like 2011, but I have 1 of the best moment of having the best perfume ever. Thanks to Ajax Shams & Monkey for the fragrances. Tanpa kalian, mungkin I tidak berbau wangi seperti anda yang lain *matilah tetap nak carut kau yg tgh baca*. 
L'Occitane The Vert from Monkey - Christmas 2011
YSL L'Homme from AUH
Dior Higher Energy from AUH

2011 - Banyak perkara terjadi pada tahun 2011 dalam diri I. To name a few, VH competition which my team won first runner up, Korean trip, my brother's wedding at Indonesia *yes....he's married with a pretty Indonesian lady*, VH dinner, the reborn of Sophie Elise Katarina....awww.....too many! But above all, ada sad stories too which I don't think I'll share with uols. Macam mana dengan uols? Please story dengan I. Lastly, I wanna quote this:

"You cannot change the PAST but you can make YOUR PRESENT full of JOY by learning from your mistakes done in PAST.Wishing YOU all a year and FUTURE full of HAPPINESS and blessings" - Shruti Arya

xoxo

Twitter

Add me on Twitter as follows ---------->

Twitter ID: @Zarulsms
Apa Twitter ID uols? Please say hello to me and I akan add uols nanti ok! Salam 2012.

xoxo