Nuffnang

Thursday, May 10, 2012

Incredible India - My Query(ies)

Good morning Mumbai! Everyone is ready to walk *hajarnye lah panas*
Percutian I ke India dah pun habis. Punyalah lama I merancang utk ke sana *hampir sethn lebih since I beli ticket tu* tup2.....dah keje balik. Sepanjang I kat India macam2 benda yg I tengok and I alami. Antaranya:
Chatrapatty Shivaji Terminus aka Victoria Terminus VT
  • Taxi driver yg bwk kereta tak ikut peraturan i.e. langgar lampu merah, jalan ikut arah bertentangan, pandu tak ikut lorong *I sentiasa berdoa agar perjalanan selamat*
  • Poverty level yg sgt rendah sehinggakan ramai yg tiada tempat tinggal dan tidur di tepi jalan *boleh jam 10 a.m. masih lagi berselimut di tepi jalan*
  • Ramai sgt yg berak kat tepi jalan sehinggakan satu ketika kami concludekan: kalau ada yg bertinggung tu, mmg berak lah jawabnya *yg penting berak sambil hadap jalan raya*. Dan insiden yg paling menarik sekali bila in Mumbai and we passed by at this big slump area, ada sorg budak perempuan perhaps berumur sekita 7-8 tahun sedang cibuk and masih bertinggung selepas berak di tepi jalan raya besar sedang kami ke airport *so lepas ni I nak pose berak kat Jalan Tun Razak*
  • Billboard saying: "Green Mumbai, Clean Mumbai 2090"
  • Tiada bakul sampah
Me & Natasha!
Oleh itu, sepanjang percutian I tu, I ada borak2 dgn Musa, John, Zul and RC. And few questions I've gathered from our conversation and I need clarification:
  1. Kenapa taxi di India tak guna aircond?
  2. Kenapa susah utk carik restaurant?
  3. Kenapa susah utk carik international restaurant i.e. Japanese
  4. Mcdonald/fast food?
  5. Kenapa keretapi tiada pintu?
  6. Why they have to stamp our bag?
  7. Are we afford to have a driver? How much does it cost?
  8. Maid? How much?
  9. Train accident. How frequent?
  10. Why I have to stamp my bag at the airport?
Regular Taxi at Apartment 52, New Delhi
P/s: Apparently, we have rated Apartment 52 as the best hotel during our stay in India!
 
Semua persoalan I dah pun terjawab. Last few days my friend who works in Khazanah India named Natasha Satish Aman *origin Mumbai* dtg KL. So I had a coffee with her and asked her all these questions. I will tell you in my next entry. 

Zul ada cite kat I pasal perbualan dia dgn Musa masa dlm taxi:

Musa: Kalau kau jadi Perdana Menteri India, apa kau nak buat dengan negara ni?
Zul: Aku nak bunuh separuh rakyat dia!
Musa: Aku nak improve jalan raya and public transportation... *nampak sgt Zul jahat and dia konon2nya mulia*

- Musa tetap nak feeling jadi Sami Vellu and jd Miss Congeniality

xoxo

 

2 comments :

lady scooter said...

no wonderlah hari tu dalam paper de kata, rakyat india lebih pentingkan ade telefon berbanding de jamban

http://skuterlady.blogspot.com/2012/03/telefon-lebih-penting-daripada-jamban.html

Jaja® said...

kite wawasan 2020, derang 2090? yg set tahun tu ntah2 dah xde..